Houten vloeren rechtstreeks van de fabriek!
Houten vloeren en onderhoud? Daar hebben onze vloeren lak aan!

Hoe herken ik een goede duo plank?

Een goede duo plank herken je op basis van een aantal eigenschappen: de opbouw, waar komt het hout vandaan en waar wordt de vloer geproduceerd. Goede duo planken hebben een massieve toplaag van Europees eiken. De onderlaag bestaat uit 7lagen watervaste berkenmultiplex. 

Een duo plank wordt ook wel lamelparket, Multi plank genoemd Dit omdat de vloer bestaat uit twee delen; een toplaag en een onderlaag.

Een duo plank kent vele voordelen

  • De werking is geminimaliseerd
  • Kan zowel zwevend als verlijmd geplaatst worden
  • Geschikt in combinatie met vloerverwarming
  • Bij de juiste luchtvochtigheid is de vloer zeer stabiel
  • In vele diktes en breedtes verkrijgbaar
  • Makkelijk zelf te leggen

De opbouw zorgt ervoor dat de werking geminimaliseerd is

Doordat de toplaag bestaat uit massief eiken en de onderlaag uit berken multiplex is de werking van een duo plank geminimaliseerd. Een duo plank werkt tot wel 80% minder dan een massieve houten vloer. Een goede berken onderlaag is watervast en bestaat uit verschillende houtfineerlagen die kruislings op elkaar zijn verlijmd.

Als de houten vloer bestaat uit een onderlaag van watervaste berkenmultiplex en een toplaag van hoge kwaliteit massief eiken hout krijg je de beste houten vloer.

Deze houten vloeren lenen zich uitstekend voor vloerverwarming. Door de hoge densiteit wordt warmte relatief snel door gegeven. Er zijn diverse diktes duo planken op de markt namelijk; 12mm+3mm, 12mm+4mm en 15mm+5mm. Het eerste getal is de onderlaag en het tweede getal is de toplaag. Hoe dikker de toplaag hoe vaker de vloer geschuurd kan worden, en hoe langer de vloer meegaat. Een 9+3 en een 12+4 zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een 15+5 leent zich minder goed voor vloerverwarming, dit omdat je bij deze dikte rendement verliest.

Kijk niet alleen de toplaag maar juist naar de gehele opbouw

Er zijn in de markt ook diverse varianten van de duo plank aanwezig. Deze goedkopere varianten hebben veelal een onderlaag van grenen/vuren. Een duo plank met een grenen/vuren onderconstructie heeft vele nadelen, namelijk: kan niet zwevend op vloerverwarming geplaatst worden, minder geschikt om zwevend te leggen, niet watervast en een lage densiteit. Als je over een grenen/vuren duo plank een emmer met water laat vallen dan zal je vloer gaan opzetten en bestaat er de mogelijkheid dat de toplaag van de onderlaag loskomt. Door de lagere densiteit van de onderlaag komt de warmte van de vloerverwarming minder snel door. Twee tips voor het herkennen van een goede duo plank

Een kwaliteit duo plank bestaat uit een toplaag van massief eiken en een onderlaag van watervaste berken multiplex. Een goede duo plank is zwaar, bijna net zo zwaar als een massieve vloer\

Een lage kwaliteit duo plank herken je met name door de volgende twee eigenschappen:

  • De kleur is meestal wit/geel samengeperst hout
  • De vloer is aanzienlijk lichter dan een massieve houten vloer
  • Mochten er nog vragen zijn stel ze dan gerust of neem direct contact met ons op.